Poznań, 15 grudnia 2020 roku

List Otwarty Witolda Solskiego,

Prezesa Zarządu Związku Przedsiębiorców i Pracodawców Wielkopolska,

do Cezarego Bolesława Kaźmierczaka.

Prezesie ZPP!

Pisujesz listy otwarte otrzymując wynagrodzenie z tytułu piastowanych stanowisk. Znasz zasady, nawet gdy ich nie przestrzegasz wobec siebie.

Jesteśmy ze sobą na „Ty”.

Nastał czas weryfikacji. Mnóstwo małych i średnich przedsiębiorców oraz część świadomej opinii publicznej oczekuje, byś udzielił odpowiedzi na kilka prostych pytań. Jesteś winny wyjaśnienia także setkom tysięcy osób, które prowadzą jednoosobowe działalności gospodarcze i tylu samym „misiom” dającym lokalnie pracę ludziom i płacącym daniny na wszelkie programy socjalne. W tym, pośrednio, także na utrzymanie Twoje i całego ZPP.

Skoro postawiłeś siebie na świeczniku orędownika tzw. misiów, to zechciej proszę odsłonić część prawdy.

Szczera skrucha zawsze jest lepsza niż bezalternatywna kompromitacja.

Nie warto tylko trwać. Prawda strąca konformistów ze stołka.

Oto kilka pytań, których wyjaśnienie będzie wymagało zajęcia przez Ciebie jasnego stanowiska i prezentacji faktów.

1. Ile małych i średnich firm cieszy się aktualnie członkostwem w ZPP?
  2. W których województwach WRDS-y mogą liczyć na merytoryczne wsparcie regionalnych organizacji członkowskich ZPP?
  3. Ilu członków korporacyjnych ma ZPP i jaką część budżetu stanowią wpłaty przez nich przekazywane na działalność Związku?
  4. Jaki wpływ na reprezentatywność ZPP mają jednoosobowe działalności gospodarcze, a jaki podmioty zależne kapitałowo od Skarbu Państwa?
  5. Jakie procedury ze sfery compliance zostały wypracowane w Związku, na wypadek gdybyś przegrał proces o naruszenie dóbr osobistych, wszczęty przez Twojego byłego wspólnika, któremu zarzuciłeś nadużycia finansowe i błędy w zarządzaniu majątkiem ZPP?
  6. Oczywiście: zaprzecz, proszę, plotkom, iż jesteś mizoginem. Wiesz przecież, kto to taki i że to zupełnie nie Ty!
  7. Wyjaśnij proszę z jakiego powodu około stu osób, które były Rzecznikami związku w terenie, zrezygnowało i/lub zostali ze struktur usunięci?
  8. Dla dobra organizacji odżegnaj się, proszę, od pomówień, że w strukturach związku i w sieci organizacji szeroko z nią powiązanych, panuje rozległy nepotyzm. Czy są to bez sensu szeptane wśród członków postprawdy?
  9. Jesteś osobą publiczną. Czy zechcesz ujawnić jakie uposażenie roczne deklarujesz w zeznaniach podatkowych? Praca działacza ma swoją wartość, a Twoja jakość oraz wyznawana wola transparentności jest powszechnie znaną.

Chwilowo nie dopełnię dekalogowej stylistyki i nie zadam dziesiątego pytania, bądź jednak świadom, że nie jest to ostatnie słowo w naszym dociekaniu prawdy.

Wszystkich Tych, którym na sercu leży dobro organizacji reprezentującej interesy małych i średnich przedsiębiorców, proszę dziś o refleksję.

Nadesłane przez Was wskazówki i informacje zostaną zweryfikowane i po zanonimizowaniu zostaną wykorzystane w słusznej sprawie.

Swoją drogą: kogo reprezentuje Związek, którego członkami są nie będące małymi i średnimi przedsiębiorstwami, powszechnie znane firmy, takie jak:

• Telewizja Polska S.A.
  • British American Tabaco Polska Trading Sp. z o.o.
  • Poczta Polska S.A.
  • PKN Orlen S.A.
  • Polski Holding Nieruchomości S.A.
  • Polskie Sieci Elektroenergetyczne S.A.
  • P4 sp. z o.o.
  • Giełda Papierów Wartościowych S.A.
  • Grupa Lotos S.A.
  • GETBACK S.A.
  • Konsalnet Holding S.A.
  • Philip Morris Polska Distribution Sp. z o.o.
  • SGB Bank S.A.
  • McDonalds Polska Sp. z o.o.
  • PKO BP S.A.
  • PGNiG S.A.
  • Polfa S.A.
  • LOT AMS Sp. z o.o.
  • Energa S.A.
  • ORANGE Polska S.A.
  • COCA COLA Poland S.A.
  • Provident Polska S.A.
  • PLL LOT S.A.
  • Grupa AZOTY S.A.
  • Przewozy Regionalne Sp. z o.o.
  • Totalizator Sportowy Sp. z o.o.
  • Gemini Polska Sp. z o.o.

Imponująca lista podmiotów tak bardzo zaangażowanych w sprawy małych i średnich przedsiębiorstw to nie wstyd i tajemnica! To powód do szacunku, który musi budzić zaradność i spostrzegawczość dojrzałego doświadczeniem decydenta, który tak zgrabnie współpracuje i łączy – dużych z mikrymi – tworząc iluzję zrozumienia. Pracodawcy wiedzą jak często marketing rozmija się z realną działalnością gospodarczą.

Podziwiajcie i pamiętajcie!

Potrzeba nieustannego wysiłku przeciw złu, co szerzy się i pleni – nie żeby znikło, lecz by nie zwyciężyło.

pozdrawiam,

Witold Solski